- De bevinding kan niet direct aan een story worden toegewezen, waardoor deze buiten het proces valt
- De bevinding is veroorzaakt door een ontwikkelaar buiten het team, bijvoorbeeld in een ander Agile team of zelfs door een externe leverancier
- Het bouwen van nieuwe functionaliteit gaat voor het fixen van bevindingen of loopt teveel uit, waarna er besloten wordt met bepaalde bevindingen in productie te gaan.
Wat van belang is, is dat je als team ernaar blijft streven om een goed product op te leveren. En als Agile tester moet je dit nog meer willen dan de rest. Het kan zijn dat je inderdaad een bepaalde bekende bevinding niet mag of kan oplossen, maar dan nog moet je de verantwoordelijkheid voelen dit probleem aan te kaarten. Wat het probleem ook is.
Maar om een probleem te bespreken is het vaak handig om het probleem zichtbaar te maken. Zowel als motivatiemiddel en als bewijsmiddel. Nu zijn de meeste teststatistieken veel werk, uitgebreid en te ingewikkeld. Dus niet erg Agile naar mijn mening. Ik werk daarom zelf liever met methodes die snel en eenvoudig een beeld geven. Misschien minder betrouwbaar, maar ze hebben zich voor mij in de praktijk betrouwbaar genoeg bewezen.
Mijn meest gebruikte techniek is van toepassing op de regressietest. Maar met een beetje aanpassing kan je hem ook voor andere zaken gebruiken. Hierbij is het doel om elke keer als je de regressietest uitvoert, al of niet automatisch, vast te leggen wat het resultaat is. En bij voorkeur op zo'n wijze, dat het hele Agile team deze resultaten in de kamer kan bekijken. Dus bijvoorbeeld geschreven op een bord of op een papier in de kamer van het Agile team. Want ik ken weinig ontwikkelaars die houden van een tabel die ze laat weten dat een aantal testen steeds opnieuw niet slagen. Dat bepaalde fouten maar niet opgelost worden. Of bepaalde wijzigingen plotseling heel veel fouten veroorzaken.
Bij deze weergave verdeel je je regressietest op in een beperkt aantal groepen. Dit kan per testscript, maar als dit er veel zijn kan een groepering van testscripts handig zijn. Deze zet je onder elkaar. Vervolgens maak je voor elke keer dat je de regressietest uitvoert een kolom. Als de test goed is uitgevoerd, geef je dit aan in de tabel. Bij voorkeur natuurlijk met groen. Als de test slaagt, geef je dit ook aan. Natuurlijk doe je dit bij voorkeur met rood. Maar daarnaast is het ook handig om anderen in het team de mogelijkheid te geven om na te lezen wat er fout is gegaan. Als je gebruikt maakt van een bevindingenregistratie, dan heeft de bevinding vaak een code. Deze code kan je dan in de grafiek zetten. En als er twee bevindingen uit de test kwamen, zet je twee codes neer.
Op deze wijze ontstaat er een overzicht van de regressietest door de tijd. Je kan dan waarnemen wanneer een regressietest plotseling wel heel erg faalde. Maar bijvoorbeeld ook welke fouten in de applicatie nu al heel lang op een oplossing wachten. En dit kan je weer gebruiken om problemen bij het oplossen van bevindingen bespreekbaar te maken. Als dit al nodig is, want als mensen geloven in je regressietest en/of ze willen kwalitatief goed werk afleveren, is de tabel al motivatie genoeg om met de bevindingen aan de slag te gaan.