Daarom wil ik wat ik heb geleerd, delen op de manier zoals ik zelf de kennis heb geprobeerd te leren. Ik ga proberen de lessen te verdelen in kleine stappen. Stappen waarbij ik ook meteen uitleg hoe deze lessen toegepast kunnen worden in de praktijk. Niet morgen, maar vandaag. Maar ik zal ook toelichten wat je nog niet kan gebruiken en waarom. Zodat je niet te hard van stapel gaat lopen.
Daarnaast zal elke stap ook een uitleg waarin de algemene informatie staat, die handig is ongeacht je testtool. En tevens een uitwerking in JMeter, als voorbeeld uitwerking. Maar ook als tutorial om van een veelgebruikt performance testtool kennis op te bouwen.
Zo hoop ik een serie van kleine lessen te krijgen, waarin je kan kiezen wat je nodig hebt. En vervolgens direct toe kan passen. Want de beste manier van leren is en blijft in de praktijk. Niet alleen je product moet zo snel mogelijk naar productie. Nee, ook geleerde kennis.
Ik ben zeker geen expert. Terwijl ik dit schrijf, moet ik zelf nog veel leren. Maar dat is ook juist de boodschap die ik met deze blog, en ook met deze komende lessen, wil meegeven. Je hoeft niet te wachten tot je expert bent in een testtool of testtechniek. Tot je alles op de beste manier kan testen of automatiseren. Je kan ook gewoon beginnen met een klein stukje op een eenvoudige manier. En dit later uitbreiden of verbeteren. En die methode kan best wel eens lijken op iets wat je al kent....
Installeren JMeter
Nou ja, er is een stap die je wel moet uitvoeren en die je niet direct winst zal opleveren: het installeren van je tool. Gelukkig is dit bij JMeter niet moeilijk.Downloaden met en zonder code
Op deze pagina's staan verschillende bestanden om te downloaden. Steeds meer tools worden tegenwoordig aangeboden in twee varianten. De eerste variant is alleen om te gebruiken. De tweede is met de code om de testtool aan te passen. Beide varianten zijn beschikbaar voor JMeter.
JMeter is geschreven in Java. Maar zelfs als je Java kent, zal er, zeker in het begin, weinig reden zijn om de code te downloaden. In JMeter worden al mogelijkheden aangeboden om te programmeren. En dit is ruim voldoende voor een hele uitgebreide start. De varianten zonder code staan genoemd in de groep "Binaries". Met code kan je terugvinden in de groep "Source".
- Klik in de groep "Binaries" op de link van het ZIP bestand
Uitpakken in plaats van installeren
Nog iets wat veel vaker voorkomt, vooral bij gratis testtools: geen installatieprogramma. In plaats van een programma wat je helpt om je tool te installeren, worden alle bestanden die je nodig hebt ingepakt en pak je ze zelf uit in de map van je keuze. Voor JMeter is dit gelukkig geen moeilijke stap. De enige voorwaarde is, dat je Java geïnstalleerd hebt. Je pakt het uit, je start het op en het werkt. Bij andere gratis tools kan er na het uitpakken meer werk gevraagd worden.
- Pak het bestand uit in een map naar keuze.
In het ZIP bestand kan je een map vinden. Deze kan je overal plaatsen waar je maar wil. Je kan zelfs na het uitpakken de naam van de uitgepakte map wijzigen.
Opstarten JMeter
- Open in de uitgepakte map de map "bin"
- Start het juiste JMeter bestand (zie screenshot)
Windows-batchfiles
Sommige tools moeten opgestart worden met een Windows-batchfile. Dit is een bestand waarin opdrachten staan. Met deze opdrachten kan Windows het programma opstarten. Dit is ook te herkennen aan het feit dat er bij het starten twee vensters openen. Eerst wordt een venster geopend met een zware achtergrond. Dit is de opdrachtprompt van Windows, waarin Windows de juiste opdrachten van de batchfile uitvoert. En als gevolg hiervan opent JMeter hierna in een ander venster.