Basisprincipes
Het belangrijkste is om een aantal basisprincipes aan te houden en af te spreken met het Scrumteam- Bevindingen worden zoveel mogelijk toegekend aan een story
Wanneer uit de regressietest een bevinding komt, moet je altijd proberen om te achterhalen welke story deze veroorzaakt heeft. Dit geeft een beter zicht op het Scrum traject, doordat alle informatie rond een story bij elkaar blijft. Dus ook de bevindingen die tijdens een story ontstaan zijn. Daarnaast kan een bevinding beter gefixed en gehertest worden, als de bouwer de story kent en de tester weet wat de oorspronkelijke wens was. Zodat je rekening kan houden met het geheel, in plaats van de gehele bevinding. - Regressietesten moeten door iedereen in het team uitgevoerd kunnen worden
Juist bij regressietesten moet je flexibel kunnen zijn. Veel keuzes in de aanpak vragen om de mogelijkheid dat ook andere teamleden meehelpen in de regressietest. Daarnaast kan er bij een regressietest snel tijdsdruk ontstaan, doordat dit vaak een van de laatste testen is. Dan is het handig als je extra handen kan inschakelen. En als je de enige tester bent: jij wordt ook wel eens ziek of gaat op vakantie!
Regressietest opnemen in een sprint
De regressietest kan je op verschillende manieren een plaats geven in de sprint. Alle varianten hebben zo hun voor- en nadelen. En ze zijn of meer geschikt voor handmatig testen of voor meer geautomatiseerde testen. Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk.
Regressietesten niet in de sprint backlog opnemen
Je kunt de regressietesten buiten de sprint backlog laten. In dit geval neemt de productiviteit van het team aan de sprint backlog af, waardoor je minder storypoints of uren in een sprint beschikbaar hebt. Je regressietest zal niet meegenomen worden bij de planning en standup, waardoor het volledig jouw verantwoordelijkheid is. Dit is tegen het idee om het hele team verantwoordelijk te maken voor het hele ontwikkelproces. Maar het grote voordeel is wel dat deze methode altijd kan. Hoeveel ervaring je ook hebt en hoeveel handmatige testen je ook hebt. Ook bij tegenstand vanuit het team of de organisatie om de regressietest een vast onderdeel van de sprint te maken.
Regressietest als aparte story opnemen
Om van een regressietest een aparte story te maken, heb je in ieder geval enig inzicht nodig hoe vaak je de regressietest uit gaat voeren. Je kunt altijd starten met een keer aan het eind van de sprint. Afhankelijk van de doorlooptijd van de regressietest kan je besluiten deze meerdere keren per sprint uit te voeren. Zorg in ieder geval voor een aparte taak per uit te voeren regressietest. Het voordeel is dat je een losse story kan plannen en bij de standup mee kan nemen.
Maar voor een losse story is veel draagvlak nodig in de organisatie en in het team. Want losse story's kunnen uit de sprint geschoven worden. En een regressietest kan daarmee als onnodig of onbelangrijk uit de sprint schuiven. Iets wat je als tester niet wil. Probeer daarom de regressietest zo hoog mogelijk in de sprint backlog geplaatst te krijgen. Neem hiervoor bijvoorbeeld het argument: "We vinden het als team het heel belangrijk dat het opgeleverde product minimaal dezelfde kwaliteit heeft als daarvoor. Daarom willen we dit testen en de bevindingen die deze kwaliteit verminderen altijd snel oplossen."
Regressietest binnen bestaande story's opnemen
De regressietest binnen bestaande story's opnemen is het meest ideaal. De regressietest gaat mee in planning en standup. En je hoeft niet bang te zijn dat de story uit de sprint schuift. Daarnaast is met deze wijze veel eerder duidelijk bij welke story een bevinding hoort.
Maar om dit voor elkaar te krijgen moet je heel goed kunnen inschatten wat voor regressietesten er voor een story nodig zijn. Voor een kleine aanpassing wil je geen regressietest van 8 uur moeten uitvoeren. En daarnaast kan in een regressietest vaak meerdere story's getest worden. De beste methode is om per story te bepalen of je de regressietest uit wil voeren. Bekijk daarna op basis van risico en je eigen ervaring welk deel van de regressietest je uit wil voeren. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar regressietesten waarin het binnen de story aangepaste scherm gebruikt wordt. Of regressietesten waarin voorgaande of achterliggende processen van het applicatiedeel van story getest worden. Het kan in het begin verstandig zijn om aan het eind van de sprint als vangnet nog een volledige regressietest uit te voeren.
Kies je eigen methode
Er is geen standaard ideale oplossing. Alle oplossingen hebben hun voor- en nadelen. Kijk goed naar de doorlooptijd, naar je eigen kennis, naar je team. Als je het niet weet, begin gewoon zonder de regressietest in de sprint op te nemen. Kijk of je er een losse story van kan maken en probeer dat een sprint uit. En ga voor jezelf na of je het ziet zitten of de regressietest in de bestaande story's op te nemen. Weet je niet hoe, laat deze variant dan zitten. Het belangrijkste is dat de regressietest uitgevoerd wordt, de methode is van ondergeschikt belang.