Het woord "Vertrouwen" is wel veelgebruikt, maar niet altijd in dezelfde betekenis. Je kan er bijvoorbeeld op vertrouwen, dat iemand altijd voor je klaar staat. Maar tegelijkertijd er niet op vertrouwen, dat deze persoon goede code oplevert. Het belangrijkste vertrouwen van een tester is gericht op het opleveren van goed werk. En dan maakt het niet uit of dit een deel van de applicatie of een document is.
Zelf kom ik tot een lijst van drie manieren van vertrouwen, die voor een tester van belang zijn:
- Het vertrouwen dat iemand goed werk oplevert
- Het vertrouwen dat iemand goed werk WIL opleveren
- Het vertrouwen dat iemand goed werk KAN opleveren
Wat moet je hierover aan een tester uitleggen? Het werk van een tester is controleren. Controleren of een ontwikkelaar goed werk heeft geleverd. Controleren of de specificaties goed zijn opgeleverd. Dus zelfs als je dit vertrouwen hebt, moet je handelen alsof je het vertrouwen niet hebt.
Het vertrouwen dat iemand goed werk wil opleveren
Een Agile team kan alleen goed werken als de teamleden elkaar vertrouwen. Maar als je er niet op mag vertrouwen, dat iemand goed werk oplevert, waar vertrouw je dan op binnen een team? Simpel: je vertrouwt erop dat iemand goed werk wil opleveren. Dat er niemand in het team als doel wil hebben om een slecht product op te leveren. Dat iedereen in het team er alles aan doet om het product zo goed op te leveren als mogelijk is. Als het niet lukt, vertrouw je erop dat hier redenen voor zijn. Redenen, die in de ogen van de ander goed zijn. Of anders oorzaken, die een ander niet wist bij het maken van het eindproduct. Dit vertrouwen is centraal, zonder dat kan een Agile team geen team zijn. Dus zelfs als je dit vertrouwen niet hebt, moet je doen alsof je het vertouwen wel hebt.
Dit is echter niet zo simpel als bij het vorige onderwerp. Niet alleen is het vaak moeilijk op te brengen, zelfs als je het hebt is het soms moeilijk te bewijzen aan de ander. Want hoe toon je het vertrouwen dat iemand goed werk wil opleveren?
Het antwoord ligt in je woordgebruik. Voorkom zinnen als "Je bent fout", "Je hebt je vergist", "Je hebt slecht werk geleverd". En vervang ze door zinnen als "Ik snap niet waarom", "Kan je me uitleggen waarom". Combineer dit bij voorkeur met een compliment als "Ik zie dit soort fouten anders niet bij je", "Ik weet dat je X ook belangrijk vind", "Ik weet dat je een goede X bent". En daarna: luisteren, doorvragen, luisteren, doorvragen. Net zo lang tot je het besluit begrijpt. Je hoeft het er nog steeds niet mee eens te zijn, maar zorg ervoor dat je het begrijpt. En als je het begrijpt, maar nog niet overtuigd bent, dan is het moment om te vertellen wat jij had gewild. En vergeet dan ook vooral niet te vertellen waarom.
Centraal staat een positieve benadering, waarbij de wil om goed werk te leveren niet ter discussie wordt gesteld. Wat wel ter discussie wordt gesteld is het resultaat en het proces naar het resultaat. Maar het vertrouwen blijft onbesproken en daarmee overeind. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen: je zal vaker overtuigd worden, dan je van tevoren verwacht.
Het vertrouwen dat iemand goed werk kan opleveren
Soms wil je wel, maar kan je niet geloven dat iemand goed werk op wil leveren. Want als hij het wil en hij kan het, waarom gebeurt het dan niet? Om het makkelijker te maken, kan het handig zijn om na te gaan of iemand het wel echt kan. Heeft iemand de kennis en vaardigheden om goed werk te leveren? Als je weet dat iemand een junior developer is, is het ook veel logischer als er meer fouten in het opgeleverde werk zitten. En als iemand pas sinds kort aan het product werkt, is het makkelijker te geloven dat deze persoon iets over het hoofd heeft gezien. Maar het gaat hier ook om andere factoren. Wanneer de druk hoog is, bijvoorbeeld door een harde deadline, voelen mensen zich vaak gedwongen stappen over te slaan. Stappen, die de kans op een goed product niet ten goede komen. Als mensen een opdracht hebben gekregen, die tegenstrijdig is met een goed product, bijvoorbeeld "Doe gewoon wat er staat", kan dit ook de kwaliteit niet ten goede komen.
Het vertrouwen dat iemand goed werk op kan leveren kan dus terecht zijn, maar er kunnen zaken spelen die je niet weet. Zaken waardoor een persoon nog moet leren hoe je goed werk oplevert, zich gedwongen voelt slechter werk op te leveren of misschien zelfs andere prioriteiten heeft. Deze zaken weten, maakt het makkelijker een persoon te begrijpen. Waar het op neerkomt, is dat je weet hoe je teamleden aankijken tegen organisatie en werk. Hoe lang ze werken in hun functie, in het bedrijf en in het team. En tegen welke problemen ze aanlopen. Hier interesse in tonen geeft anderen al meer het gevoel dat je echt deel van het team wil zijn. Maar daarnaast kan jij ook hopelijk beter begrijpen, wat er speelt, als het werk niet het gewenste niveau heeft. En dat kan flink schelen in emoties, als je onverwachts slecht werk onder ogen krijgt.