De beruchte adrescheck. Je moet een postcode invoeren, die werkelijk in Nederland bestaat. En het liefst nog in combinatie met een huisnummer ook. De oplossing: iedere tester heeft zijn eigen postcode en huisnummer, die steeds weer opnieuw gebruikt wordt. Elke test opnieuw. Want hoe kom je elke keer op een nieuw adres? Zeker in een tijd, waarin je ook nog eens geen werkelijke gegevens mag gebruiken? Eigenlijk weet toch iedere tester, dat elke keer dezelfde gegevens gebruiken je testen niet betrouwbaarder maakt?
Fake name generators
Er zijn websites gespecialiseerd in het creëren van valse gegevens. Deze zijn handig voor snelheid, maar hebben vaak nadelen. Zo zullen ze voor telefoonnummers in Nederland vaak 06-nummers tonen. En, als ze als postcode en huisnummer combinaties geven, zullen deze niet altijd in werkelijkheid kloppen.
Voorbeelden:
https://www.fakenamegenerator.com/gen-random-nl-nl.php
https://www.fakeaddressgenerator.com
http://www.naamgenerator.com/
De eerste twee zijn het meest uitgebreid. Ze bevatten namen en adressen en kunnen zelfs internationaal gebruikt worden. De laatste is voor Nederland het beste. Het netnummer klopt en de postcode lijkt te kloppen met het huisnummer. Al komen de namen me niet erg realistisch over. Maar dat is eigenlijk bij alle drie het geval.
Ook voor andere data zijn generatoren te vinden, bijvoorbeeld deze twee voor IBAN en BSN codes:
https://cyberwar.nl/elfproef.html
https://www.mobilefish.com/services/bankaccount_bsn_numbers/bankaccount_bsn_numbers.php?lang=nl
Top X lijsten
Om variatie te hebben in voor- en achternamen, kan je ook gebruik maken van de populaire top X lijsten op het internet. Zoek eens op de 100 populairste voornamen en de 100 populairste achternamen. En je bent zo weer 100 personen verder. Juist omdat dit veelvoorkomende namen zijn, zijn ze vaak realistischer. Maar bijzondere gevallen zal je hierdoor juist weer missen.
Bestaande sites met databanken
Om aan namen of adressen te komen, kan je ook gebruik maken van bestaande databanken. Wel is aan te raden om, als je namen gebruikt, de voornaam van de ene en de achternaam van de andere persoon te nemen. Maar het meest simpel is dit voor adressen. Denk hier aan sites, waar huizen te koop of te huur staan. Denk aan willekeurige zoekacties in Google, bijvoorbeeld "Winkel Haarlem". Wissel hier wel af in bronnen, zeker als je veel testdata gebruikt. Voor namen kan je denken aan zoekacties op nieuwsberichten. Zoek bijvoorbeeld eens op "Directeur" in de nieuwsberichten en combineer een voor- en achternaam van twee verschillende directeuren. Andere mogelijke termen zijn "Manager" of "Dominee". Ook regionale bladen bevatten vaak veel namen. Fantaseer er zelf maar op los voor meer variatie. Het voordeel is, dat je bij bestaande sites eerder een goede verhouding krijgt tussen de verschillende namen en adressen. Het is echter wel meer werk dan de bovenstaande methodes. En je moet meer letten op de anonymisering