vrijdag 12 december 2014

Agile testen als het antwoord "Nee" is

In de wereld van het Agile testen, vooral binnen Scrum, lijkt testen soms synoniem geworden aan automatisch testen. Je testomgeving moet ook goed op orde zijn, je testdata goed te beheren. Handmatig testen en Agile testen lijken soms bijna vijanden. Als je handmatig test, vooral niet met een testscript. Nee, het moet met exploritory testing. Terwijl veel testers juist met deze vorm van testen flink worstelen. En over eventuele problemen rond testomgevingen, documentatie, werkoverdracht, geen geld, geen tijd, geen kennis, tja..... ik kan er in ieder geval weinig informatie over vinden.

Ik ben geen testcoördinator. Ik ben geen testconsultant. Ik heb nooit op conferenties gestaan. Ik heb geen officiële complete Agile of Scrum opleiding gehad. Ik heb weinig collega's gehad om kennis mee uit te wisselen. Wat ik vooral heb, is ervaring. Ervaring in verschillende bedrijven, waarbij ik met vallen en opstaan heb geleerd wat werkt en wat niet. En het geluk om af en toe personen tegen te komen waarmee ik mijn ervaringen kan uit te wisselen. Personen waarvan ik kan leren. Soms testers, soms testcoördinatoren, soms scrummasters, soms ontwikkelaars, soms andere mensen. Of dit genoeg is om een blog te schrijven over Agile testen, laat ik ter beoordeling aan de lezer over. Maar ik zou zeggen, geef het een kans. Niet gelezen, altijd gemist.

Om nu naar het onderwerp terug te gaan: ja, de ideale testwereld is ook de ideale testwereld voor een Agile tester. Als het maar enigszins mogelijk is, moet je als Agile tester altijd streven naar een betere testwereld. Betere testautomatisering, betere testomgevingen, betere informatie over de gebouwde software.... Iedere tester kan het lijstje zelf wel aanvullen. Maar.... het is geen voorwaarde om een goede Agile tester te zijn.

Zowel bij Agile als bij de veel gebruikte methode Scrum is nergens vastgelegd dat testautomatisering of een goede OTAP straat voorwaarden zijn. Juist Agile en Scrum gaan, naar mijn mening, uit van verandering en verbetering. Niet alleen in de te maken software, maar ook in het proces. Voor de gestelde eisen zijn ook geen bijzondere middelen nodig, wat gevraagd wordt is vooral motivatie en samenwerking. Juist daarom zijn Agile en Scrum uitstekend geschikt om te gebruiken als de testwereld bij jou in het bedrijf nog ver van het ideaal ligt.

Laat me duidelijk zijn: dit is geen makkelijke weg. Maar zeker niet onmogelijk. Het belangrijkste: probeer niet alles in een keer te bereiken, maar deel wat je wil bereiken op in kleine stapjes. En als iets (nog) niet kan, sta open voor minder ideale alternatieven. Als b.v. een automatische regressietest nog een stap te ver is, voer dan gerust een handmatige regressietest in. Die verdere stap kan je later altijd nogmaals proberen te bereiken. Beter een halve stap vooruit, dan stil blijven staan.

De belangrijkste boodschap: geef niet op als het antwoord "Nee" is. Ga op zoek naar de halve stap vooruit, als de hele niet wil lukken. Blijf geloven dat ook in een niet perfecte testwereld Agile kan werken. Nee, verkeerd geformuleerd: Agile juist zal werken!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.