Als je als beginnend tester wil leren als tester, dan is alles simpel. Je gaat gewoon naar een senior tester. Testen leer je van collega's, wat anders? Maar dan kom je in aanraking met Scrum, met Agile. Plotseling moet je veel meer dan testen. Je bent misschien geen beginnend tester meer, maar wel een beginnend Scrummer. Je moet niet alleen heel anders testen. Nee, je moet opeens ook heel anders overleggen, om samen met programmeurs tot een aanpak van een story te komen. Je moet mensen corrigeren, omdat je als groep verantwoordelijk bent voor het nakomen van de afspraken. Je moet misschien programmeurs coachen, om ze ook te laten testen. Je moet opeens veel meer.
Dan blijkt de senior tester ook niet van alle markten thuis. Wel goed in samen werken met de programmeurs. Maar minder goed in samenwerken met de productowner. Die is echt nooit tevreden. Hoe vaak je ook afspreekt: dit is hoe het gebouwd gaat worden, die wil toch steeds weer wat anders. "Dit is niet goed genoeg! Dit moet aangepast worden!". En de senior tester gaat er maar in mee. Tenslotte moet de productowner akkoord gaan, toch? Dat is toch Scrum? Dat is toch Agile? Gelukkig is er een programmeur in het team, die grijpt op een bepaald moment in. Stelt de juiste vragen: "Wat wil je nu? Wil je de volgende story in je sprint ook nog bij de oplevering naar productie? Of heb je liever je groene button met precies 10 pixels tussen de tekst en het pijltje in alle verschillende browsers?"
Die vaardigheden wil je ook wel leren. Toch? Tja, in de praktijk blijkt dit een ander verhaal. Als junior tester mag je alle testvaardigheden leren van een senior tester. Maar als het om vaardigheden als overleggen, overtuigen en coachen komt, lijkt het opeens minder logisch om te leren. Als junior tester merk je dat je in het ene deel van testen beter bent dan het andere. Toch probeer je meestal op alle testvlakken te leren. Zeker als je die vaardigheden nodig hebt voor je vak als tester. Maar een junior communicator, die kiest vaak in de praktijk vooral welke communicatie hij of zij goed is en welke communicatie hij of zij vervolgens aan een ander over gaat laten. Ook al heb je al die vaardigheden als Scrummer eigenlijk nodig. Als een ander het al doet, dan is dat voldoende. Beter worden in de communicatie waar je slecht in bent, waarom zou je?
Stel dat je daar niet zo over denkt. Stel jij wil ook die productowner overtuigen. Het is vreemd, hoe Agile en functieloos we ook werken, het leertraject is vaak nog erg hiërarchisch. Als junior tester staat het je vrij om te leren van een senior tester. Je kan rustig overleggen en advies vragen. Je kan terecht bij je teamleider, je scrummaster, en misschien je testcoördinator of testmanager. Ook die staan open om je advies te geven. Maar stel dat jij als junior overtuiger leren wil van een senior overtuiger. Van die programmeur in je Scrumteam die de productowner zo goed kan overtuigen. Mag die persoon dan tijd vrij maken om jou te coachen bij overtuigen?
Ik zou zelf het liefst zien dat we binnen een team niet meer alleen elkaars topvaardigheden zouden weten. En dan bedoel ik dus nu vooral de vaardigheden die buiten de officiële specialisatie liggen, zoals op het gebied van communicatie. Mijn ervaring is dat die kennis meestal in het team wel aanwezig is. Ik zou zelf ook heel graag zien, dat we binnen het team zouden proberen deze vaardigheden van elkaar te leren en aan elkaar te leren. Leren overtuigen van een senior overtuiger. Leren plannen van een senior planner. Leren meeting voor te zitten van een senior voorzitter. En als een vaardigheid in het team niet aanwezig is, zouden we die dan niet van iemand buiten het team kunnen leren? Als het over testen gaat, is dit een vrij logische vraag. Misschien is het antwoord niet altijd "Ja", maar de vraag is logisch. Als het gaat om collega's op de regels te wijzen, iets wat velen in een Scrumteam moeilijk vinden, dan is de vraag opeens veel minder logisch. En het antwoord vrijwel gegarandeerd "Nee". Eigenlijk vreemd, want deze vaardigheden zijn vaak net zo belangrijk als testvaardigheden om een project tot een goed einde te brengen. Zo belangrijk dat ook hier zoveel mogelijk multi-disciplinair zijn, net als bij vakgebieden, hele grote voordelen heeft. Misschien wordt het tijd voor verandering......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.