vrijdag 1 december 2017

Hoe verminder je testspecialisaties bij Scrum?

Specialisaties is een algemeen probleem bij Scrum. Het streven om als team altijd onafhankelijk te kunnen werken, wordt steeds moeilijker naarmate er meer teamleden zijn met specialisaties. Of er steeds meer specialisten buiten het team komen. Zolang je bedrijf alleen testers heeft, is het een probleem van iemand anders. Maar juist binnen testen komen steeds vaker specialisaties voor: performance tester, testautomatiseerder, security tester, noem maar op.

Juist bij een onderwerp, waar een bedrijf en de testers in de Scrum teams niet zo bekend mee zijn, ontstaat er snel een specialist. Een tester in een Scrum team, die de tijd neemt of krijgt, om een nieuw onderwerp te leren. Of iemand buiten het team, al of niet ingehuurd, die al ervaring heeft met het onderwerp. Deze specialist zal, geheel tegen de Scrum goals in, door de teams gedeeld worden. De kennis is vaak nodig in alle teams, niet in slechts 1 team. Het belangrijkste is wel: probeer dit als een tijdelijke situatie te zien, met als doel zo snel mogelijk zo veel mogelijk zonder de specialist te kunnen werken. En ga dit niet als de gewenste situatie zien.

Nu gaat het werk overnemen van een specialist meestal niet in een keer. Die tijd is er vaak niet. En het is ook wat veel voor de persoon, die de nieuwe stof moet leren. Het overnemen kan echter ook in kleinere stappen gebeuren. De stappen, die je kan zetten om de zelfstandigheid weer terug te krijgen, zijn bijvoorbeeld de volgende:

Testuitvoering

  1. Leer het resultaat lezen. Is de test geslaagd of gefaald?
  2. Leer het resultaat beoordelen. Welke test is gefaald? En wat test deze test?
  3. Indien mogelijk: leer de test handmatig herhalen
  4. Leer de test uitvoeren. Hoe start je hem op? En hoe start je, indien van toepassing, een deel op?
  5. Leer het resultaat analyseren. Hoe bepaal je bij een gefaalde test wat er fout gaat?
In veel gevallen is het slim om het analyseren na het opnieuw uitvoeren te doen. Dit is, omdat vaak het zien van de test veel informatie geeft over wat er fout gaat. Het kan daarom handig zijn, dat je zelf in staat bent de test verschillende keren te herhalen, waarbij je bijvoorbeeld kleine verschillen in de data hebt of de omgeving iets hebt aangepast.

Testaanpassing
  1. Leer bestaande testen aanpassen, als deze door een wijziging in de applicatie falen
  2. Leer nieuwe testen maken op basis van bestaande testen, bijvoorbeeld een andere invoer, maar wel dezelfde controles
  3. Leer nieuwe testen maken zonder gebruik te maken van bestaande testen
Het allerbelangrijkste blijft: beschouw een specialist, al of niet in je eigen Scrum team, niet als het eindstation. Zet een traject in werking om in ieder geval de testuitvoering te kunnen binnen het team. En bij voorkeur ook de bestaande testcases aanpassen. Meer kan eventueel buiten het team. Dat is niet ideaal, maar brengt de Scrum principes niet meer gevaar.

Veel leerplezier!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.