Exploritory testing is in. Bijna iedere Agile tester beweert het te doen. De ene cursus na de andere, de ene presentatie na de andere, het onderwerp is helemaal van deze tijd. Toch kom ik bijna niemand tegen, die mij kan vertellen wat exploritory testing nu eigenlijk is. En zelf zou ik me ook nog lang niet aan een definitie wagen. Wat ik wel weet, is dat veel "Exploritory testing" hier zeker niet onder valt. Er zijn grote verschillen tussen exploritory testing en het alleen maar loslaten van de waterval testmethode. Dus wat is exploritory testing niet?
Doelloos testen
Testers gaan achter een applicatie zitten en klikken gewoon op de eerste de beste knop. En daarna op een knop. En daarna op een menu-item. Vroeger mocht dat niet, want er was geen vastgelegd testscript. En nu, nu mag het nog steeds niet.
Om je teststijd goed te besteden, is het verstandig om een doel voor ogen te hebben. Je hebt vaak niet alle tijd van de wereld. En bij de invoering van Exploritory testing is het belang van het risico op een bug en de mogelijk schade van een bug niet opeens onbelangrijk geworden. Daarom is het nog steeds verstandig om het belangrijkste het eerst te testen. Een rijtje met testdoelen kan daarbij helpen.
De formulering hoeft niet SMART te zijn, dus volledig op een manier te begrijpen. Je mag als tester best wat meer vrijheid nemen. Als je doel is een invulformulier te testen, mag je best op basis van ervaring bepalen of je het formulier hiervoor een, twee, vijf of tien keer invoert. Als je maar wel beseft dat "Kijken of de applicatie goed werkt" wel een erg ruime doelomschrijving is.
Geen testvoorbereiding uitvoeren
Waar Scrum en Agile vaak verwart worden met "Geen documentatie schrijven", wordt Exploritory testing vaak verwart met "Geen testvoorbereiding". Hoe vreemd het misschien ook klinkt, je bereidt je testen niet minder keren voor. In tegendeel, je bereidt je testen vaak veel meer keren voor dan bij de watervalmethode. Niet alleen voor je eerste testuitvoering. Maar ook tussen verschillende rondes van testuitvoering door.
Testvoorbereiding kan misschien bestaan uit alleen maar het bepalen van doelen. Het kan ook bestaan uit het lezen van een document. Of het opstellen van een minimale set aan gewenste testcases. Het hoeft alleen niet meer te bestaan uit volledig uitgewerkte testscript voor elke test die je uit wil voeren. Maar testvoorbereiding blijft ervoor zorgen dat je je testen beter uitvoert, dus waarom zou je het laten?
Daarnaast kan je tijdens het exploritory testing iets tegenkomen wat je verder wil onderzoeken. Wat je dieper wil testen of anders wil testen. Een onverwachtse bug. Een foutje in een tekst. Dat dit mogelijk is, is een van de grootste krachten van exploritory testing. Maar dit kan wel betekenen, dat je hier even over na moet denken. En net als in het begin van het testen even de tijd moet nemen een doel vast te stellen en te bepalen wat de beste manier is om te testen. Juist omdat bij exploritory testing leren erg centraal staat, leer je steeds beter hoe je de applicatie het beste kan testen. Maar dat vraagt dus elke keer ook weer om nieuwe testvoorbereiding.
Testen afbreken voor je doel bereikt is
Je bent een invulformulier aan het testen. Plotseling zie je dat de e-mail, het resultaat van het invulformulier, er in Outlook niet mooi uitziet. Meteen ga je de mail bekijken in andere e-mailprogramma's. Is die daar wel goed? Maar terwijl je dat doet, zie je dat het adres van de organisatie in de e-mail fout is. Dat staat in de instellingen van de applicatie. Dus ga je daarheen om het te testen. Je leert steeds meer van de applicatie. Je bepaalt steeds beter wat je wil testen. Alleen vergeet je testen af te ronden. En je probeert nu op een heleboel zaken tegelijkertijd te letten. Wat vaak inhoudt, dat de kans op fouten missen steeds groter wordt.
Een van de moeilijkste zaken is de focus houden. Je hebt een testdoel, blijf dan alleen met dat testdoel bezig, tot je het doel bereikt is. Zie je iets anders, schrijf het op. Maar besteed er geen verdere tijd aan. Dat zorgt ervoor dat je je testen afrond en daarnaast dat je je aandacht zeer goed kan focussen op een onderwerp. En dat komt de kwaliteit van je testen weer ten goede.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.