donderdag 13 juni 2019

Ik wil later tester worden!!

Ik test nu ruim 10 jaar. In juni 2006 startte ik als tester. En ik vind testen heerlijk. Toch heb ik altijd een haat-liefde verhouding met mijn vak gehad. Ik ben regelmatig een goede tester, omdat kwaliteit ligt in mijn hart en in mijn ziel. En ik ben regelmatig een slechte tester, omdat kwaliteit ligt in mijn hart en mijn ziel.

Waar het probleem is? Ik doe datgene, wat ik het beste vind voor de kwaliteit van het product. Vaak is dat testen of testautomatisering. Soms is dat documenten schrijven. Of gesprekken voeren. Of data analyseren. Of productkennis opdoen. Wat het beste is, bepaal ik door niet alleen het product te testen. Al meer dan 10 jaar test ik naast het product ook altijd het proces. Omdat ik weet, dat alleen een goed lopend proces kan leiden tot een goed werkend product. Dus als ik zie, dat de kwaliteit van opgeleverd werk slecht is, wil ik weten waarom dit het geval is. Als ik zie, dat een onderdeel niet of nauwelijks getest wordt, wil ik weten waarom die test wordt overgeslagen. Dus bedenk ik naast testen voor het product ook testen voor het proces. En probeer de oorzaak te achterhalen. En vervolgens een oplossing in gang te zetten

Wat is hier dan het probleem? Als ik het product test, zie ik zaken, die een ontwikkelaar gemist heeft. Als ik het proces test, zie ik zaken, die een Scrum Master, Manager, Project manager of Product Owner gemist heeft. Melden van bugs in het product is officieel mijn werk, dus dit mag altijd. Maar hoewel bijna iedereen aangeeft, dat ze open staan voor het melden van problemen in het proces, gaat dit in de praktijk zeker niet altijd makkelijk.

Is dat werkelijk zo'n probleem? Gelukkig niet altijd. Aan de ene kant zijn er altijd wel mensen te vinden, die open staan aan voor verbeteringen, die de kwaliteit ten goede kunnen komen. En aan de andere kant heb ik in de loop der jaren een hele trukendoos ontwikkeld: prototypes, proefperiodes, verdelen in heel veel taken van minder dan een uur (minder dan een uur tijdsbesteding hoef je vaak niet te verantwoorden), onderdeel maken van testvoorbereding (werkt uitstekend voor het bijwerken van documentatie) en nog veel meer. Het vreemde is: hoewel ik van tevoren vaak geen of zeer beperkte toestemming kreeg, heb ik naar aanleiding van het resultaat van deze veranderingen bijna nooit kritiek gehad op mijn werk. Wat begon als een tussendoorklus of bijklus, is later zelfs vaak een officieel onderdeel van mijn werk geworden. Soms zelfs mijn functie.

Maar soms is het echt wel een probleem. En dat blijkt vooral bij de volgende vraag: "Wat wil je later worden?" Denk hierbij aan varianten als: "Wat wil je het komende jaar bereiken?", "Wat voor werk wil je over drie jaar doen?", "Wat kan je voor ons bedrijf betekenen?". Als ik deze vraag eerlijk beantwoord, blijken mijn problemen pas echt. Ik wil later tester worden. Ik wil later de kwaliteit bewaken, op de beste manier mogelijk. En dan komen de vervolgvragen: "Hoe wil je dat doen?" of "Hoe heb je dit in het verleden gedaan?". Vervolgens praat ik mezelf te vaak vast. Ik weet precies wat ik wil doen. Ik wil bugs in zowel product als proces constateren, analyseren en vervolgens helpen bij het oplossen. Maar ik krijg het gewoon niet altijd verkocht.

Elke applicatie heeft andere bugs in het product, dus ik kan niet precies aangeven hoe ik de bugs precies ga vinden. En hoe ik kan helpen bij de oplossing. En elke organisatie, zelfs elk team, heeft andere bugs in het proces, dus ik kan niet precies aangeven hoe ik de bugs precies ga vinden. En hoe ik kan helpen bij de oplossing. Ik kan je succesverhalen vertellen over gevonden bugs in vorige geteste applicaties, maar  ik weet dat deze manier van testen voor jullie totaal zinloos kan zijn. En daarmee het gevolgde oplossingstraject ook. Ik kan je succesverhalen vertellen over gevonden bugs in vorige processen, maar ik weet dat die manier van testen voor jullie totaal zinloos kan zijn. En daarmee het gevolgde oplossingstraject ook. Ik kan je vertellen hoe ik bugs wil vinden in jullie product of in jullie proces, juist op de plekken waar nu problemen zijn. Maar als jullie zouden geloven, dat dit zou werken, hadden jullie dit zeer waarschijnlijk allang zo gedaan.

De boodschap, die ik breng, ongeacht of het over testen van product of over testen van proces gaat, is gewoon moeilijk te geloven. De stap zetten om te geloven in een oplossing, die gewoon volkomen onlogisch klinkt (want als het logisch was, had je het zelf al bedacht), is vaak al zeer moeilijk. Te geloven in een bepaalde aanpak of in een onbekende maatwerk oplossing, in plaats van in duidelijke, concrete, eerder gebruikte oplossingen, komt ook vaak over als vragen om geld te investeren in een verrassingspakket. Je weet niet wat je krijgt.

Waarom ik toch vaak succesvol ben? Ik heb zo mijn tovertrucjes. Uitproberen. Kijken. Niet opgeven. Luisteren naar collega's. Mijn eigen mening vormen. Niet opgeven. Kennis opbouwen. Tools gebruiken. Niet opgeven. Praten. Overtuigen. En vooral niet opgeven! Dus al mijn trucjes in het kort samengevat: testen, analyseren, werken aan de oplossing, evalueren en vooral niet opgeven!!

Soms duurde het een week, soms duurde het een jaar, soms duurde het zelfs nog langer. Soms werkte oplossing 1, soms werkte oplossing 3. Soms had een collega gelijk, soms had ik gelijk. Mijn doel is tenslotte niet om gelijk te krijgen of de snelste oplossing te vinden. Mijn doel is de kwaliteit te verbeteren. Stap voor stap, elke dag steeds beter. Of het nu om proces of om product gaat. En als het vandaag niet lukt, proberen we het morgen weer.

Mijn kracht als tester is, dat ik je niet direct vertel wat voor jou het beste is om de kwaliteit te verbeteren. Mijn zwakte als tester is, dat ik je niet direct vertel wat voor jou het beste is om de kwaliteit te verbeteren. Mijn kracht als tester is, dat ik kwaliteitsverbeteringen zoek, die aansluiten bij jouw product, proces en organisatie. Mijn zwakte als tester is, dat ik je geen standaard pakket met oplossingen biedt, die al 20 keer eerder heeft gewerkt. Ik heb daarom je vertrouwen nodig, een kans nodig, om mijn kracht te bewijzen. Ik snap dat ik die niet altijd krijg. Maar ik hoop dat je dan ook snapt, dat ik me niet altijd tester voel, omdat ik me niet met hart en ziel kan inzetten voor kwaliteit. En daarom soms zal blijven zeggen: "Ik wil later tester worden!!".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.