zaterdag 3 augustus 2019

Agile testen is testen met openheid, eerlijkheid en respect

Agile testen wordt vaak omschreven als een vorm van testen met testautomatisering, exploritory testing of vermindering van testscripts. Maar voor mij gaat het bij Agile testen niet om de middelen, die je als tester wel of niet gebruikt. Agile testen gaat om de samenwerking. De samenwerking met je team, de samenwerking met je manager, de samenwerking met je klant. Een samenwerking, waarin je als tester open, eerlijk en respectvol wil omgaan met alle betrokkenen. En een samenwerking, waarin je wil dat de betrokkenen zich vrij voelen om open en eerlijk tegen jou te zijn.

Wat houdt open, eerlijk en respectvol in voor een tester? Als tester ben je vaak de enige in een Agile team. Het is daarom van belang dat jen binnen je team open en eerlijk leert praten over de problemen en obstakels, waar je als tester tegenaan loopt. Deze zijn namelijk regelmatig voor je andere teamleden onbekend. Je moet leren om te verwoorden, waarom iets belangrijk voor je is.

Bij het maken van bevindingen moet je respectvol met je teamleden omgaan. Het is je doel om als tester de fouten van het team te vinden. Maar de communicatie hierover, moet niet verwijtend overkomen. Als basis moet je een vorm van communicatie kiezen, die ervan uitgaat dat je teamleden goed werk willen opleveren en fouten niet expres maken.

Agile is erg klantgericht. En dat moet Agile testen ook zijn. Het moet als Agile tester je doel zijn om te testen of er een product gebouwd is, waar de klant blij van wordt. En als je werkelijk een goede Agile tester wil zijn, begin je hier al mee bij de eerste bespreking van de wijziging, vaak al voor de bouw begint. Is dit echt wat de klant wil? Hebben we de klant goed begrepen? Als we dit bouwen, heeft dit nadelen voor de klant? Of misschien voor andere klanten?

En als laatste je manager. Hoewel vaak weggelaten in Agile verhalen, weet ik ondertussen dat de manager een van de belangrijkste factoren is in het falen of slagen van een Agile team. Een manager heeft binnen Agile de moeilijke taak om een evenwicht te vinden tussen het team loslaten en het team sturen. Uit ervaring weet ik, dat als je een team teveel loslaat, er zeker in het begin al vrij snel weinig Agile meer over is. Bij tegenvallers valt een team regelmatig terug op het oude bekende. De oude manier van plannen, de oude manier van overleggen, de oude manier van samenwerken. Maar bij teveel sturing, krijg je net zo min een Agile team. Je krijgt een team, dat in naam zelfstandig beslissingen kan nemen, maar in de praktijk doet wat de manager zegt.

Aan dit goede evenwicht kan je bijdragen door met je manager open en eerlijk te communiceren. Zorg ervoor dat je manager op de hoogte is van de belangrijkste problemen rond testen in het team. En het kan vaak ook verstandig zijn hem of haar op de hoogte te brengen van je plan van aanpak om die problemen op te lossen. Maar besef ook, dat je manager soms doelen heeft, die boven een team uitgaan. Zelfs in een Agile team kan een manager je dwingen tot een taak, een handeling, een tool, waar je zelf niet achterstaat. Dat is het moment om ook richting je manager respectvol te blijven. Je kan wel degelijk open en eerlijk vertellen, waarom jij dit eigenlijk niet wil. Maar toon wel respect voor datgene wat je manager wil bereiken. Misschien weet je zelfs wel een alternatief.

Als je dit leest kan openheid, eerlijkheid en respect heel eenvoudig lijken. Maar ik ken genoeg mensen, die open en eerlijk zijn, maar vaak respectloos omgaan met mensen. Hun open en eerlijke opmerkingen kwetsen mensen en schaden daarmee het vertrouwen. En daartegenover zijn er mensen, die proberen altijd respectvol te zijn. Maar zich daarom niet meer vrij voelen open en eerlijk te communiceren. Zeker als tester, met een uitzonderingsrol in het team en de taak om fouten te vinden, is dit evenwicht soms moeilijker dan je zou denken. Kort geleden ging ik zelf de mist in, door iemand in mijn team respectloos te behandelen. Maar weet je wat het heerlijke is van deze drie? Als je iemand respectloos hebt behandelt, kan je dit vaak oplossen door over de oorzaak hiervan open en eerlijk te zijn. En als blijkt dat je niet open en eerlijk genoeg bent geweest, kan je veel ergernis wegnemen, door respectvol te luisteren.

Het belangrijkste voordeel: openheid, eerlijkheid en respect kan je niet echt goed bij jezelf meten. Het is hoe anderen tegen je aankijken. Agile, en daarmee Agile testen, draait om het team en om samenwerking. En is naar mijn mening dan ook beter meetbaar in een beoordeling, die door het team of door alle betrokkenen gegeven moet worden. Niet in zaken, die (hoe belangrijk misschien ook) uiteindelijk niets te maken hebben met communicatie of groei. Alleen maar met "anders werken". En "anders werken" is niet automatisch "Agile werken".

Agile testen draait natuurlijk ook om kwaliteit. Maar als je respectvol omgaat met je klant, met je manager en met je team, kan je niet anders dan de kwaliteit goed bewaken. Je klant en je manager willen een kwalitatief goed product. En je team en je manager wil een kwalitatief goed proces. En met openheid, eerlijkheid en respect kan je binnen het team de kwaliteit bewaken, het proces bewaken, maar ook jezelf bewaken. Zodat anderen van hun fouten kunnen leren, maar jij ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.